Bijvoorbeeld: 19/04/2019

Open Monumentendag 2018

De charme van lege panden

Open Monumentendag is intussen een gevestigde waarde: in heel Vlaanderen krijg je op zondag 9 september weer gratis toegang tot bekende monumenten én verborgen parels. Hasselt kiest dit jaar resoluut voor die tweede optie en focust op grote, vaak administratieve panden die in een overgangsfase zijn. Lege en verlaten ruimtes spelen de hoofdrol.

De vele verschuivingen van de laatste jaren zijn opvallend: de gerechtelijke diensten en de stedelijke administratie verhuisden en andere bekende plekken zoals de vroegere RTT-site zijn per toeval op hetzelfde moment in een overgangsfase. Wat gebeurt er met al die beschikbare ruimte; Dr. Roel De Ridder (UHasselt / Architectuurwijzer) verdiepte zich in die vraag en verwerkte het tot een lezing op Open Monumentendag in De Nieuwe Zaal in de Maastrichterstraat, trouwens zelf knap staaltje van een creatieve pop-up in een (deels) leegstaand pand.

Geen betere plek om over toekomstplannen van de panden te vertellen en ze te bekijken dan op de locatie zelf. Zo worden o.a. de RTT-site, het Oud Gerechtshof en De Croon, het refugehuis en het Begijnhof opengesteld.

Ontdek ook de nieuwe invulling van het historische stadhuis op het Groenplein. Door de verhuis van de stadsdiensten komt hier ruimte vrij. Inwoners die creatief bezig mogen hier hun kunsten tonen. Hasseltse verenigingen kunnen er vergaderen, optreden en exposeren.

Een echte verborgen parel is het abdissenkwartier op abdijsite in Herkenrode, dat uitzonderlijk toegankelijk is. Erfgoedkring Herkenrode-Kuringen vertelt over het vroegere dagelijks leven in het gebouw en toont de gewelfde kelders en de Blauwe zaal.

Een overzicht van alle te bezoeken plekken vind je hier
https://www.uitinhasselt.be/nl/agenda/search?search=open%20monumentendag&lt

zondag 9 september
diverse locaties

gratis

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Ontdek onze partners