Bijvoorbeeld: 24/06/2019

Infomarkt over cohousingproject in Sint-Lambrechts-Herk

Event detail

Infomarkt over cohousingproject in Sint-Lambrechts-Herk

Cursus of workshop
Samenleving
Korte omschrijving
De stad Hasselt erkent de voordelen van gemeenschappelijk wonen en lanceert een oproep naar kandidaten om een eerste stedelijk cohousingproject op te starten in Sint-Lambrechts-Herk. De gronden van het voormalig schooltje in de Vorststraat stelt de stad ter beschikking via erfpacht en kandidaten kunnen een projectvoorstel indienen voor 28 februari 2019. Alle details lees je op www.hasselt.be/cohousing
Lange beschrijving
De stad Hasselt erkent de voordelen van gemeenschappelijk wonen en lanceert een oproep naar kandidaten om een eerste stedelijk cohousingproject op te starten in Sint-Lambrechts-Herk. De gronden van het voormalig schooltje in de Vorststraat stelt de stad ter beschikking via erfpacht en kandidaten kunnen een projectvoorstel indienen voor 28 februari 2019. Alle details lees je op www.hasselt.be/cohousing

Wil je meer informatie over de projectoproep? Wil je andere kandidaten leren kennen? Wil je inspiratie opdoen? Kom dan op zaterdag 15 september naar onze infomarkt van 10 tot 14 uur in de Vorststraat .

PROGRAMMA INFOMARKT

1/ TREFPUNT VOOR KANDIDATEN
Wil je anderen cohousing-kandidaten ontmoeten? Neem dan plaats in ons salon, sla een babbeltje met elkaar en deel je dromen en ideeën over cohousing. Misschien beslissen jullie achteraf wel om samen een projectvoorstel in te dienen.

2/ INFOSTANDEN
Op de infostandenmarkt staan experts van Architectuurwijzer, Wooncoop, Samenhuizen, Cohousing Limburg en diensten van de stad Hasselt je graag te woord. Wil je meer info over het cohousingproject in Sint-Lambrechts Herk of cohousing in het algemeen? Kom dan zeker even langs, we helpen je graag verder.

3/ TENTOONSTELLING
Laat je inspireren door ontwerpen van studenten architectuur van UHasselt.

4/ KINDERBOUWHOEK
Kinderen kunnen creatief aan de slag met lego, schaar, papier en stiften om de ideale woonplek te creëren. Alles kan en mag!

5/ LEZINGEN
Elke spreker krijgt 30 minuten de tijd om vanuit zijn eigen ervaring en visie een korte toelichting te geven over cohousen en de vragen uit het publiek te beantwoorden.

10- 10.30 uur
WAT BETEKENEN COHOUSING EN COWONEN?
Roland Kums van Samenhuizen vzw sensibiliseert het brede publiek en beleidsmakers over gemeenschappelijk wonen.
Welke verschillende types van cohousing bestaan er? Hoe organiseer je gemeenschappelijk gebruik en bezit van ruimten en spullen? Hoe zorg je voor een goede band met de buurt?

10.30 – 11 uur
6 CENTRALE THEMA’S BIJ COHOUSING
Prof. Dr. Liesbeth Huybrechts, hoofddocent aan UHasselt departement Architectuur en Kunst en medewerkster aan de onderzoeksgroep ArcK. Zij begeleidde de studenten architectuur tijdens hun ontwerpend onderzoek.
De studenten Architectuur van UHasselt deden een ontwerpend onderzoek over de projectsite. Uit alle voorstellen werden er 6 projecten geselecteerd die telkens een andere invalshoek presenteren in relatie tot cohousing. Ze werpen meer specifiek de vraag op wat duurzaamheid, zorgzaamheid, inclusiviteit, diversiteit, eigenzinnigheid en identiteit betekenen voor een cohousingproject? Hoe ga je als cohousinggroep om met deze thema’s? De thema’s en de projecten stellen de vragen rond cohousing bewust scherp om het debat aan te wakkeren.

11- 11.30 uur
ARCHITECTURALE KENMERKEN VAN EEN COLLECTIEF WOONPROJECT
Peggy Totté is experte stedenbouw en ruimtelijke planning, en werkt sinds 2017 bij Architectuurwijzer rond het thema van collectief wonen en bouwen. Aan de hand van een aantal binnen- en buitenlandse projecten toont Peggy wat volgens haar belangrijke aandachtspunten zijn voor collectieve woongebouwen. Waar zit het onderscheid met een klassiek woonproject? Hoe worden de collectieve ruimtes ingericht, en hoe verhouden ze zich tot de woningen? Wat is de meerwaarde van een collectieve buitenruimte?

11.30 – 12uur
DUURZAAMHEID, STEDENBOUW EN TRANSITIE?
Trui Maes is als experte duurzame wijken actief in organisaties zoals Vibe, Samenlevingsopbouw en Samenhuizen vzw en bouwt meer aan het CLT in Gent.
Hoe werk je een goed concept uit dat rekening houdt met stedenbouwkundige maar ook met sociaaleconomische aspecten? Wanneer is een woonproject duurzaam? Spreken we dan enkel over technieken en materialen of ook over sociaal-economische voorwaarden? Is de betaalbaarheid en de woonkost
ook een duurzaamheidscriterium?

12.00 - 12.30 uur
HOE DUURZAAM VERWARMEN EN KOELEN?
Leen Hartwin van Kelvin Solutions kent als expert ingenieur in energie en nutssystemen beslissingsprocessen binnen ondernemingen als geen ander. Gebouwen worden steeds energiezuiniger. Het wordt alsmaar efficiënter om de resterende energievraag collectief op te wekken en te verdelen via een warmtenet. Welke technische mogelijkheden kennen we al? Wat is een collectief warmtesysteem en waarom het is het relevant binnen energietransitie en voor nieuwe ontwikkelingen?

12.30 – 13.00 uur
EEN KOSTENDELEND MODEL VOOR BETAALBAAR WONEN
Karel Lootens bouwde als sociaal ondernemer veel ervaring op met (coöperatief) ondernemen, met bouwen en vastgoedbeheer, zowel professioneel als in privéverband. Cohousing kennen we al maar wat als we ook bouw, renovatie, financiering, onderhoud, verzekering, …. samen aanpakken? De leden van Wooncoop doen het al. Wooncoop is een coöperatie waarin mensen samen eigenaar zijn van hun woningen. Deze nieuwe kijk op wonen combineert de voordelen van kopen en huren en is zeer geschikt voor alle vormen van cohousing.

13.00 – 13.30 uur
SAMEN EEN COHOUSINGPROJECT STARTEN?
Persoonlijke ervaringen bij de opstart van een cohousingproject en een visie op inclusiviteit. Jan Travers heeft al een heel traject doorlopen in het project Eikenberg gelegen in de groene rand rond Brugge. De eerste steen van het project zal in september gelegd worden. Hoe bepaal je welke waarden voor de groep belangrijk zijn en hoe vertaal je ze in een project? Hoe organiseer je het dagelijks leven in een cohousing en welke praktische afspraken maak je het beste over welke thema’s? Hoe blijf je bouwen aan de groepsdynamiek? Hoe integreer je ‘moeilijker’ te bereiken groepen, zoals mensen met een beperking?

13.30 – 14.00 uur
UNIVERSAL DESIGN, ONTWERPEN VOOR IEDEREEN
Prof. Dr. Jan Vanrie is coördinator van onderzoeksgroep ArcK van UHasselt en doet onderzoek naar de relatie en interacties tussen mensen en de (gebouwde) omgeving. Samenwonen doe je met meerdere mensen. Maar iedereen is uniek en anders. Kan je dan wel een gebouw ontwerpen dat voor iedereen goed is? Wat bedoelen we met een “goed” gebouw? Via verschillende voorbeelden wordt universal Design voorgesteld, een manier van mensgericht ontwerpen die deze aspecten centraal stelt.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer
tot
Waar
Voormalig schooltje
Vorststraat 2
3500 Sint-Lambrechts-Herk (Hasselt)
Toon kaart
Prijs
gratis
Basistarief: 0,00 €
Organisator
Stad Hasselt

Blijf altijd op de hoogte van onze evenementen!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontdek onze partners