Bijvoorbeeld: 21/07/2019

Ayka - Sergej Dvortsevoj

Event detail

Ayka - Sergej Dvortsevoj

Film
Cinefiel
Korte omschrijving
Haar overtuigingskracht en inlevingsvermogen leverden Samal Yeslyamova tijdens Cannes 2018 de prijs voor Beste Actrice op.
Lange beschrijving
Haar overtuigingskracht en inlevingsvermogen leverden Samal Yeslyamova tijdens Cannes 2018 de prijs voor Beste Actrice op.
Ze is Ayka, een jong Kirgizisch meisje dat net bevallen is in een materniteit in Moskou. Zonder job en diep in de schulden, kan ze het kind niet grootbrengen. Ze heeft zelfs geen eigen kamer. Ze laat het kind achter en probeert zo goed en zo kwaad als het kan te overleven.
De film is gebaseerd op een droge statistiek: in 2010 werden 248 Kirgizische baby’s achtergelaten in de materniteiten van Moskou. Het raakt Sergej Dvortsevoj. Zoiets gaat tegen de natuur in en past zeker niet bij de Centraal-Aziatische cultuur waarin familie erg belangrijk is. Geïntrigeerd door het waarom besluit hij er een film over te maken, zijn tweede fictiefilm na Tulpan (2008).
Ayka wordt voorgesteld als een strijder die niet opgeeft en die er op het einde van de film uitziet als een Madonna die met haar tranen al haar lijden weg wast. Het is een feministische film die geen oordeel velt, maar de kracht van een vrouw toont.
Ayka is een sociaal-realistische film die slechts één personage volgt en die daarom wel wat doet denken aan Rosetta en Le fils van de broers Dardenne.
Voor Dvortsevoj is het een boom waarvan de takken alle richtingen kunnen uitgaan. Het belangrijkste is dat hij geplant werd, dat het kind geboren is en bemind zal worden. De heldin zal beslissen op welke manier, maar dat is een tak die buiten de film doorgroeit.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer
tot
Waar
Kinepolis Hasselt
Via Media 1
3500 Hasselt
Toon kaart
Prijs
€ 5.0
Basistarief: 5,00 €
Organisator
FILMMAGIE HASSELT

Blijf altijd op de hoogte van onze evenementen!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontdek onze partners